Vad Orsakar Manligt Håravfall?

manligt-håravfall

Vad orsakar manligt håravfall?

Boven för manligt håravfall är ett hormon som kallas dihydrotestosteron (DHT), som omvandlas från testosteron i hårbotten. Med tiden bygger DHT runt hårfollikeln, gallrar eller “miniatyriserar” håret och slutar stoppa tillväxten. Detta gör att varje nytt hår som cyklar genom follikeln blir gradvis tunnare än den föregående. Så småningom stängs follikeln helt och hållet och då stoppas hårväxten upp helt och hållet.

Både en follikelresistens mot DHT och DHT-nivåerna i hårbotten är genetiskt bestämd, vilket förklarar varför vissa människor blir skalliga och andra inte. Genen kan vara ärv från både mor och far, så män med tunnhåriga släktingar löper en större risk för att förlora håret.

Andra orsaker till håravfall hos män

En annan orsak till manligt håravfall, som visar sig i ca 10 procent av fallen hos män (och en ännu större procent av håravfall hos kvinnor) är fläckvis håravfall.

Olika typer av håravfall kan såklart även orsakas av medicinska tillstånd, dålig näring, vissa mediciner, stress eller andra faktorer. Om något av dessa symtom är närvarande i samband med håravfall, rekommenderas att konsultera en läkare.

Hur vet jag om jag kommer att bli tunnhårig?

Detta är något som många män funderar på.  Att förlora ditt hår är inte detsamma som att bli helt skallig. Manlig skallighet är ett genetiskt tillstånd medan håravfall i sig kan orsakas av en mängd olika faktorer.

Om du förlorar hårfläckar på ett uppenbart slumpmässigt sätt kan du ha alopeci, ett tillstånd där en person (man eller kvinna) förlorar hårfläckar från delar av kroppen. I extrema fall kan det påverka hela håret på kroppen. Alopeci anses ha arveliga och autoimmuna faktorer. Detta är INTE detsamma som manligt håravfall.

Om ditt håravfall förekommer i ett mer regelbundet återkommande mönster, vanligtvis vid hjässan och vikar, är detta ett tecken på manligt håravfall resulterat av genetiska faktorer och något du kan göra något åt. Fortsätt läsa för att få reda på hur du kan stoppa ditt håravfall.


Hur snabbt kommer jag att förlora mitt hår?

Manligt håravfall börjar någon gång runt tjugoårsåldern, men det tar vanligtvis 15-25 år att bli helt skallig. Över 30% av män i femtioårsåldern är skalliga (vilket visar på hur vanligt detta är)


Varför förlorar jag mitt hår? Är det genetiskt?

Vi vågar påstå att de flesta fall av håravfall är ett resultat av ärftliga egenskaper. anledningen till att de flesta män förlorar sitt hår är att de blir mer känslig för manliga könshormoner som kallas androgener, vilket i sin tur påverkar hårbotten.


Är skallighet orsakad av känslomässig stress eller sexuell frustration?

Viss typ av håravfall är förknippad med stress, även om det i sig inte i större utsträckning påverkar ditt genetisk betingade håravfall. Om du tycker att ditt hår faller ut i tussar, är det troligt att det är symptom på något annat. Detta kan vara stressrelaterat men det är osannolikt att det kommer att orsakas av sexuell frustration. Det bästa är att se din läkare för en kontroll.

(Relaterat: 70 enkla sätt att skära av stress)
5. Finns det något jag kan göra för att stoppa mitt hår från att falla ut naturligt?

Alla förlorar håret naturligt och det är normalt att håret tappar något när du blir äldre. Men sanningen är att även om manligt håravfall är ett genetiskt tillstånd som inte kan botas helt, går det att stoppa eller återfå hår med olika metoder.

Vi rekommenderar det revolutionerande och beprövade Provexin, som du kan läsa en hel recension om här

Anledningen till varför vi rekommenderar enklare metoder före kirurgi är att dessa är säkrare och betydligt billigare än just kosmetisk kirurgi.

 

Behandla håravfal

Det finns flera olika metoder som gör att du kan behandla manligt håravfall. Vissa är mer krävande och därför betydligt dyrare. Att gå till en plastikkirurg kan vara en bra lösning om du vill transplantera hårsäckar till de partier där håret sluta växa. Denna behandling är dock väldigt dyr och inte något som vi rekommenderar i första hand.

Medel mot håravfall

Idag finns det gott och olika medel mot håravfall. Många känner till Rogaine som funnits i många år.

Vi rekommenderar dock den nya patenterade lösningen Provexin, som är en gel framtagen av svenska forskare och testad på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Här nedan kan du se en film om Provexin och vår sida kan du även under en begränsad period köpa Provexin till halva priset.

Läs vår recension av Provexin här

Vår Video om manligt håravfall