Håravfall På Grund Av Stress


håravfall-stress

När du är under stress kan du märka en hel del fysiska symtom – du känner dig orolig eller utmattad, har svårt att koncentrera dig och till och med få problem med huvudvärk eller orolig mage.

Stress kan också vara en orsak till håravfall. När stressen får dig att “slita ditt hår”, som uttrycket går, kan det faktiskt vara exakt det du gör utan att veta om det.

Telogen Effluvium: Förstå denna orsak till håravfall

“Telogen effluvium” är termen för håravfall som tillfälligt inträffar till följd av trauma, stress eller chock för din kropp.

Telogent hår kännetecknas av att hårets ände är formad som en glödlampa, och effluvium betyder att det rinner ut.

Vissa håravfall är normala, så som äftligt håravfall. Telogen effluvium tillhör dock en annan typ som resulterar i överdrivet håravfall på grund av en störning i hårets naturliga tillväxt- och viloprocess.

I allmänhet är 80 till 90 procent av hårsäckarna i hårbotten aktiva, medan resterande är i en så kallad vilofas.

Många händelser kan störa denna balans och resultera i tillfällig håravfall, vanligtvis sett som hår som faller ut i klumpar när du borstar, tvättar eller fixar håret.

ärftligt håravfall

Stress är en känd och dokumenterad faktor till håravfall

Stress är känt för att vara en trigger för telogen effluvium och riskfaktorer som kan orsaka denna typ av stress inkluderar:

  • Graviditet och förlossning
  • En betydande fysisk skada
  • Undernäring från en ohälsosam kost
  • Antidepressiv medicin

Vissa av dessa faktorer, som graviditet, är något som kan vara svårt att göra något åt och ditt hår kommer att börja växa igen.

Men ständig stress på jobbet eller i en relation, ekonomiska bekymmer, föräldraproblem och annan typ av emotionell stress kan ha en stor inverkan på hela kroppen, inklusive hårsäckarna.

Drar du i ditt hår omedvetet?

Ibland kan jag komma på mig själv med att sitta och snurra håret eller dra det mellan fingrarna. Jag vet att detta inte är något unikt med mig, men faktum är att detta kan vara en stor orsak till att du ser en stor hårboll i din kam eller borste.

Om du känner igen dig i detta så är det alltså bra om du försöker att komma på dig själv medan du gör det och sedan försöka sluta med denna ovana.

Löser sig oftast självmant

Håravfall som kommer från stress har en tendens att försvinna då du kommer in i en lite lugnare period av livet. Du behöver alltså inte vara rädd att du ska bli flintis på grund av detta.

Dock så är symtomen som kommer på grund av stress viktiga att ta i tu med då detta är ett sätt för kroppen att säga -“Stopp! det är dags att ta det lugnt”

Om det är ärftligt håravfall du är bekymrad över så bör du läsa mer om detta på denna blogg.

Hoppas detta inlägg var givande!

Ha en fin dag!

Recent Content

%d bloggers like this: